Sparar du att använda mörka bakgrundsbilder verkligen telefonens batteri?

Det är ett frågor som är fantastiskt oroande för varje Android -användare, eftersom den är ansluten till vår telefons batteritid. En majoritet av folkmassan där ute tar bara allt de hör och tippar dem om hur man kan öka deras Android -telefons batteritid. Men de gör det utan att faktiskt veta logiken bakom den, vilket är en dålig praxis. Du bör inte bara följa vad du hör, du bör be om det, vilket inte bara kommer att visa sig vara användbart utan också hjälpa dig att improvisera din kunskap.

Så idag kan vi fråga “Sparar du att använda mörka bakgrundsbilder verkligen telefons batteri?”. Påverkar det verkligen ditt Androids batteri eller är det bara en myt som inte är relevant. Låt oss diskutera tillförlitligheten i detta faktum och om det ska följas eller inte.

Till att börja med finns det två typer av skärmar som används allmänt på smarttelefonmarknaden, oavsett tillverkare. Dessa är – AMOLED och LCD. Efter att ha läst mycket nyligen, och jag menar verkligen mycket, har jag samlat några exakta fakta om båda, vilket kommer att rensa ut alla dina tvivel och antaganden till dags dato.

LCD

Dessa är de mest använda skärmarna bland smartphones, spelkonsoler och monitorer etc. LCD var den perfekta spelväxlaren när det kom till skärmar. Eftersom skärmen är byggd med flytande kristaller som aktiveras vid ljus som applicerar elektrisk ström. Ljusutsläppen på en LCD -skärm är nästan lika i händelse av färg. Det faktum att vi tar hänsyn till idag är inte så sant när det gäller LCD.

Varför? LCD -skärmar genererar vit färg varje gång skärmflytande kristaller aktiveras. Av det överförda ljuset, som är ett vanligt fenomen. Men för att generera svart färg måste ljusöverföringen blockeras till den erforderliga nivån, och därför förbrukar den mer kraft. För att vara korrekt förbrukar en svart färgemission 6% mer kraft än vit, i fall av LCD. Så om du ändrar din LCD-baserade enhets bakgrund till svart skulle det inte påverka. Att minska den övergripande skärmens ljusstyrka ska dock definitivt visa sig vara användbar. Enheter som Nexus 5, LG G3 och Xperia Z3 är några populära Android -smartphones som består av en IPS -LCD -skärm och att använda svarta/mörka bakgrundsbilder på dessa enheter påverkar inte någonting.

Medan LCD -skivor fortfarande anses vara mer kraftförbrukande, har ny och förbättrad teknik tagit över vilka kommer att diskuteras nedan.

Amolerad

Det är kort sagt för aktiv matris organisk ljusemitterande diod. AMOLED är förbättrade OLED -skärmar designade huvudsakligen för smartphones, som är baserade på begreppet LCD, som har visat sig vara vändpunkten på marknaden. Dessa skärmar är mer intelligenta och till skillnad från LCD -skärmen tenderar de inte att aktivera den kompletta skärmen på efterfrågan, snarare selektiva pixlar aktiveras för att producera den erforderliga bilden på skärmen. Varje pixel fungerar som en individuell LED och därför sparas en hel del energi och ledande liv.

Låt oss förstå hur mörka tapeter verkligen sparar batteritid på AMOLED -baserade smartphones. Denna typ av skärmar innehåller inte något bakljus som de i LCD, istället är ett lager av underpixlar närvarande. Därför aktiveras den kompletta skärmen aldrig hela tiden, förrän och såvida det inte krävs. Att ställa in en mörk/svart tapet på sådana skärmar skulle inte kräva några pixlar för att lysa upp och eftersom pixlarna redan är avstängda konsumeras mycket mindre energi. Och därmed vänder mindre energi för att ge ut mindre batteriförbrukning.

Enheter som Samsung Galaxy Note Series, Galaxy S5, Nexus 6, Moto X och LG Flex 2 etc är några enheter som batteriet kan sparas med mörka bakgrundsbilder. Att minska ljusstyrkan är fortfarande en solid lösning för att konsumera mindre kraft på smartphones.

Slutsats

Faktum är både, rätt och fel. Rätt för användare av telefoner som har smartphones med AMOLED -skärmar och fel för dem med LCD. Därför kommer att använda mörka teman och tapeter på AMOLED-skärmar definitivt att trycka din smarttelefon batteriets livslängd lite, men att använda samma på en LCD-skärm skulle ha en nära-att-inte effekt. Jag har personligen en Nexus 5 och Nexus 4, som båda har en IPS LCD -skärm, så att använda någon form av svart display skulle inte påverka mig och mina enheter. Men om du har en smartphone eller surfplatta med en AMOLED -skärm, kanske du föredrar att använda dessa för att bevara batteriets livslängd i viss utsträckning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post