Byte av moderkort ger ny leasing av liv till klassiska ThinkPads

“De gör dem inte som de brukade.” Det kan vara en cliché, det kanske inte ens är helt sant, men det är något speciellt om att äga en bit hårdvara som byggdes till en mycket högre konventionell än många av sina samtidiga, oavsett om det är den kula Kylskåp från 1987 som bara verkar vara för evigt. För laptop aficionados är ThinkPad-serien från IBM och Lenovo NE Plus Ultra: Älskade för sin starka konstruktion och rika funktioner, de har använts var som helst från FN till den internationella rymdstationen. T60 och T61 (introducerad 2006) är särskilt kända, som är de sista generations sportiga IBM-logotyperna och sådana klassiska egenskaper som 4: 3 visar och infraröda portar.

Saken är, även den bästa hårdvaran blir så småningom föråldrad när den inte längre kan köra modern programvara: Med en 2,0 GHz Core Duo och 3 GB RAM kan du fortfarande bläddra på webben och göra ordbehandling idag, men du kan glömma 4K-video eller en 64-bitars OS. Lyckligtvis finns det hopp om dem som bara inte är redo att dela med sina pålitliga ThinkPads: [Xue Yao] har skapat ett byte av moderkort som passar T60 / T61-sortimentet, vilket ger dem fast in i dagens. Moderkortet T700 är för närvarande i sin prototypfas, med serieproduktion som förväntas starta i början av 2022, finansieras genom en crowdfunding-kampanj.

Att utforma ett moderkort för en modern CPU är ingen angives prestation, och gör det passa en befintlig bärbar dator, med alla udda former och mindre än standardanslutningar, är även mycket mer imponerande. T700 har en Intel Core i7 CPU med fyra kärnor som körs vid 2,8 GHz, medan två RAM-kortplatser möjliggör upp till 64 GB DDR4-3200-minne. Det finns moderna USB-A och USB-C-portar samt ett 6 GBPS SATA-gränssnitt och två M2-slitsar för dina SSD.

När det gäller displayen kommer T700-moderkortet gärna att ansluta till de ursprungliga skärmarna som är inbyggda i T60 / T61, eller till något av en rad eftermarknadsledningsbaserade ersättningar. En Thunderbolt-kontakt är tillgänglig, men fungerar endast i USB-C-läget på grund av firmware-problem. Enligt projektsidan förväntas fullt stöd för Thunderbolt 4 när den open source Coreboot-firmware har portats till T700-plattformen.

Vi älskar projekt som detta som utökar de klassiska datorernas fördelaktiga liv för att hålla dem på väg förbi sitt förväntade livslängd. Men utmärkt men det här är, det är inte första gången någon har gjort ett byte av moderkort för ThinkPad-linjen; Vi täckte ett projekt från NB51-forumet tillbaka 2018, vilket utgjorde grunden för dagens projekt. Vi har sett massor av andra fördelaktiga Thinkpad hackar genom åren, från att ersätta displayen för att återuppliva batterierna. Tack till [René] för spetsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post