Analysera StarLink Satellite Downlink Communications med programvara definierad radio

ofta är bara nyfikenhet tillräcklig för att göra något. Detta är också fallet med personer som försöker analysera kommunikationsinställningen och protokollet som SPACEX använder med sina KU-bandbaserade StarLink-satelliter. En av dessa fina folk är [Christian Hahn], som nyligen har skrivit några tidiga resultat till R / Starlinkengineering över på Reddit. Några av de fångade data verkar inkludera det satellit-ID-system som jordbaserade användarstationer antagligen skulle använda för att hålla reda på överliggande StarLink-satelliter.

För att fånga sig, använder [Christian] en begagnad maträtt för att fånga och en DIY SDR med KC705 FPGA-baserad hårdvara – vilket kan ha börjat sitt liv som Crypto Mining Hardware – tillsammans med det vanliga sortimentet av filter och andra vanliga komponenter med denna typ av fångst. Även vid tidpunkten för tidigt verkar vissa funktioner i StarLink-protokollet ganska uppenbart, till exempel divisionen i kanaler och användningen av vaktperioder. Ingenting för jord-shattering, men som en rolig SDR-hobby kontrollerar det definitivt alla lådor.

[Christian] har också meddelat att han vid något tillfälle ska sätta upp en webbplats och publicera resultaten och koden som ska göra StarLink-signalanalys enkelt för alla med en lättillgänglig SDR-mottagare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post