För att hantera plastskräp, allt du behöver är buggar

som är upptagna nu på vissa ställen, eller bara tillgängliga för att tote dina inköp på ett skandalöst premium, varierar miljarderna av “t-shirt” påsar varje år ett seriöst avfall Förvaltningsproblem. Oavsett om det blåser över landskapet som syntetiska tumbleweeds, som flyter i havet som Ersatz-maneter, eller täpper upp kommunala avfallsströmmar, kan man verkligen göra en skillnad. Och hitta en bugg som äter polyeten och Poops frostskyddsmedel kan vara ett fantastiskt första steg i bioremediating av röra.

Som med många vetenskapliga upptäckter kan lärande om den hjälpsamma och oväntade ätpraxisen i larvstaden av den större vaxmothgalleria Mellonella chalkas upp till serendipity. Det började när biokemist [Federica Bertocchini] städade en vaxmothinfestation från hennes bikupa. Hon satte bivax-älskande skadedjur i en plastpåse, senare att hitta de hade tuggat sig ut. Intrigued, hon och [Paolo Bombelli] sprang några experiment med hjälp av buggarna. De visade att mekanismen inte var mekanisk och att maskarna smälte polyetenen, till melodi av 92 mg förbrukades för 100 maskar om 12 timmar. Det är cirka 1000 gånger snabbare än bioremediation med bakterier.

Vidare utsöndrar buggarna etylenglykol, en hjälpsam industriell kemikalie, i processen. Slutligen, för att se om processen kan skala, visade forskarna att ett homogenat av vaxmothlarver kunde smälta PE-lakan. Detta kan resultera i en industriell process om de involverade enzymerna kan isoleras och konstrueras. Brevet som beskriver processen är en fascinerande läsning.

Även om det här kanske inte är ett klassiskt hackiskt sätt att hantera plaståtervinning, är potentialen för denna metod stor. Vi ser fram emot att se var det här går.

[Bilder: César Hernández / csic]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post